Město Dobříš investuje do zelené energie: Jako jedno z prvních měst v kraji pořídilo nové fotovoltaické elektrárny

2024-04-15 08:39:01 Autor: Město Dobříš, Ing. Denisa Havlíčková ©

Město Dobříš pokračuje v realizaci svého závazku snížit závislost na centrálně dodávaných zdrojích energií a snížit uhlíkovou stopu. Již v loňském roce tak byla zahájena příprava projektu s názvem Instalace sdružené fotovoltaické elektrárny na budovy ve správě města Dobříš, která nyní překročila do fáze realizace.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Město Dobříš investuje do zelené energie: Jako jedno z prvních měst v kraji pořídilo nové fotovoltaické elektrárny
(Foto: Leon Taurus)

Projekt s názvem Instalace sdružené fotovoltaické elektrárny na budovy ve správě města zahrnuje mimo jiné instalaci pozemní a střešní fotovoltaické elektrárny na střeše sportovní haly na ulici Školní a fotovoltaické elektrárny v areálu čistírny odpadních vod (ČOV) v Dobříši. Projekt, který je realizován společností TO SYSTEM, s. r. o., zahrnuje také instalaci velkokapacitních bateriových úložišť. Tyto baterie budou fungovat jako zdroj akumulované energie pro provoz obou objektů v době, kdy fotovoltaické elektrárny nevyrábí, typicky v nočních hodinách.

„Celkový výkon těchto fotovoltaických elektráren je 435,14 kWp s využitelnou akumulací o kapacitě 323,4 kWh. Nové solární elektrárny tak mají potenciál vyrobit až 425 000 kWh ročně, což je mimochodem výkon, který by stačil k pokrytí spotřeby elektrické energie v cca 130 rodinných domech,“ upřesnil místostarosta Tomáš Vokurka při slavnostním symbolickém křtu první instalované elektrárny v Dobříši.

Celková částka vynaložená na realizaci projektu činí 22 847 796 Kč bez DPH.

Projekt je spolufinancován z programu Nové obnovitelné zdroje v energetice (RES+) financovaného z prostředků Modernizačního fondu, v rámci výzvy ModF – RES+ č. 4/2022. Dne 23. 11. 2023 bylo vydáno rozhodnutí ministra o poskytnutí podpory formou dotace ve výši 8 449 803 Kč. Náklady města Dobříše na fotovoltaickou elektrárnu na střeše sportovní haly po zohlednění poměrné části dotace tak činí 4 268 423,70 Kč. Náklady města na fotovoltaickou elektrárnu v areálu ČOV po zohlednění poměrné části dotace činí 10 129 568,30 Kč.

Pokud město počítá s minimální životností fotovoltaické elektrárny (15 let), bude následná finanční úspora po návratu vynaložených nákladů na fotovoltaické elektrárny do doby jejich minimální životnosti u sportovní haly činit 3 250 000 Kč a u ČOV 19 800 000 Kč.

„Realizace tohoto projektu přinese nejen finanční úspory za energie, ale také přispěje ke snížení emisí skleníkových plynů, modernizaci energetických systémů a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na konečné spotřebě elektřiny v našem městě," uvedl starosta města Dobříše Pavel Svoboda a dodal, že dokončení projektu a uvedení fotovoltaické elektrárny do provozu je předpokládáno v první polovině letošního roku.

U slavnostního otevření první fotovoltaické elektrárny v Dobříši byli přítomni zástupci vedení města i městského úřadu. Symbolického křtu jednoho z fotovoltaických panelů se ujal starosta města Pavel Svoboda, místostarosta Dobříše Tomáš Vokurka, jednatel společnosti Leon Taurus Jiří Stich, ředitel společnosti TO SYSTEM Jaroslav Smejkal a vedoucí odboru místního rozvoje Martin Švarc.

„Město Dobříš je jedno z prvních měst v kraji, které jde cestou budování fotovoltaických elektráren a já jsem přesvědčen, že je to v oblasti energetiky správná cesta. Už nyní víme o dalších obcích a městech, která budou Dobříš následovat. Podobné projekty se nyní řeší například v sousední Staré Huti,“ dodal ředitel TO SYSTEM Jaroslav Smejkal a poděkoval městu za konstruktivní jednání a velmi příjemnou spolupráci.