Koná se burza minerálů, výrobků z minerálů a šperků

2024-04-12 08:15:26 Autor: Mgr. Pavel Škácha, Ph.D. ©

V sobotu 13.4. od 8.30 do 14 hodin se koná burza minerálů, výrobků z minerálů a šperků v Kulturním domě v Příbrami na adrese Legionářů 400, Příbram VII. Burza pro návštěvníky začíná v 8.30 ráno a končí ve 14 hodin. Vystavovat zde bude 90 vystavovatelů z Čech, Slovenska a Polska. 

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Zdroj foto autor článku)

Návštěvníci zde uvidí rozmanitou nabídku minerálů od dekoračních drúz krystalů, ale také i minerály vhodné pro sběratele. Z českých nalezišť budou tradičně nabízeny vzorky minerálů z klasických rudních nalezišť, jako je Příbram, Jáchymov, Jílové u Prahy a další.

Zvláště v poslední době jsou aktivní sběratelé křemenných hmot nalézaných typicky v jižních Čechách a v Krušných Horách.

Sběratelsky velmi ceněné jsou zejména tzv. bleskové acháty z Horní Halže. Jiří Špalek bude nabízet výprodej svého depozitu s převahou starších vzorků z klasických českých a slovenských lokalit. Zastoupeno bude množství českého tektitu – vltavínu, nalézaného v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Z cizích nalezišť můžeme zmínit například v posledních letech produktivní lokalitu Trepča, drúzy ohnivě červeného vanadinitu z Maroka, případně fialové ametysty z jižní Ameriky. Někteří prodejci jezdí nakupovat i na největší mezinárodní burzy v Mnichově, či v Arizoně a budou mít tedy k dispozici i kolekce minerálů z klasických světových lokalit.

Vystavovat bude také řada výrobců šperků z minerálů jak v obecném kovu, tak i ve zlatě či stříbře.

V neposlední řadě bude možné na burze zakoupit například hornické lampy. Sběratele minerálů jistě potěší možnost sehnání mineralogické literatury, kde se dozvědí, jak minerály hledat, a jak je rozpoznávat.

Pro zájemce o fluorescenční minerály bude k dispozici nabídka UV minerálů včetně praktické ukázky fluorescence.

Základní vstupné činí 50 Kč, snížené vstupné 25 Kč (důchodci, děti pod 18 let) děti do 6 let jsou zdarma. Doporučujeme spojit návštěvu burzy s návštěvou místního Hornického muzea a jeho unikátních sbírek.

Burzu pořádá Mgr. Pavel Škácha, Ph.D. ve spolupráci s Divadlem A. Dvořáka Příbram a Hornickým muzeem Příbram.

Kontaktní informace: Mgr. Pavel Škácha, Ph.D., tel: 605116108