Během Velikonoc se nezodpovědní šoféři dočkali řady pokut

2024-04-03 06:47:32 Autor: PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Během velikonočních svátků se policisté zaměřili na preventivní dohled na silnicích, zejména na dodržování rychlosti jízdy a na požívání návykových látek před jízdou nebo během ní. Zkontrolovali celkem 145 automobilů a zjistili 33 přestupků, uložili pokuty ve výši 41 tisíc korun, pět přestupků bude ještě řešit správní orgán.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Policisté pokutovali nezodpovědné řidiče.
(Foto PČR)

Dvanáct řidičů překročilo rychlost mimo obec, jeden motorista měl pozitivní dechovou zkoušku, jeden měl pozitivní test na drogy a další dechovou zkoušku odmítl, šest aut nemělo vyhovující technický stav, dva šoféři jeli po dálnici bez dálniční známky, dva drželi telefon při řízení a jeden neměl pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Při silniční kontrole nemusí řidiči předkládat řidičský ani malý technický průkaz, zatím však u sebe musí mít doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, a to v elektronické či listinné podobě.

Od 1. dubna došlo ke změnám v zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Jedná se především o rozšíření okruhu aut podléhajících povinnosti pojištění odpovědnosti. Nově mezi ně patří i elektrokoloběžky, segwaye, zahradní traktůrky, golfová vozítka, sněžné skútry a rolby, u nichž je motor hlavním zdrojem pohybu, a pro které platí buď maximální konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h nebo vyšší než 14 km/h a zároveň provozní hmotnost vyšší než 25 kg.

Povinné pojištění se nevztahuje na neregistrované vozy, které jsou provozovány pouze v uzavřených či veřejnosti nepřístupných prostorech nebo objektech. Dále nemusí mít sjednané povinné ručení majitelé elektrokol, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání a ne pouze přípojný motor.