Středočeský kraj chce na obnovu kulturních památek vyčlenit 58 milionů korun

2024-03-18 08:47:52 Autor: Středočeský kraj a redakce ©

Rada kraje projednala žádosti o dotace na projekty podané v rámci dotačního programu na obnovu kulturních památek. Radní podpořili rozdělení 58 milionů mezi 64 projektů. Konečné slovo při přidělení dotací bude mít krajské zastupitelstvo.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Celkovou obnovu chodeb a auly kláštera ve Svatém Janu pod Skalou plánuje Středočeský kraj. Má zde být instalována stálá expozice dějin kláštera. Z historie kláštera: v roce 1949 se objektu zmocnila nastupující komunistická vláda, která jej začala využívat k nápravě politicky nežádoucích osob. Komunisté zde nejprve zřídili tábor nucených prací, později jednu z nejkrutějších věznic...
Foto z vyhlídky Na mramoru.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

V rámci tematického zadání Obnova památek určených ke společenskému využití navrhuje rada podpořit 22 projektů v celkové výši 45,5 milionů korun.

Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu komentuje zaměření dotačního programu: „Slíbili jsme navyšování podpory pro kulturní památky v našem kraji a náš slib dodržujeme. Do letošního dotačního programu jsme alokovali celkově 58 milionů, přičemž ta hlavní podpora je zaměřena na projekty, kde je deklarováno další využití objektu pro spolkový a společenský život regionu nebo takové, kdy je objekt dostupný nejširší veřejnosti.“

Z projektů, které získaly nejvyšší bodové ohodnocení a jsou navrženy na nejvyšší finanční podporu lze jmenovat například opravu havarijního stavu střechy a restaurování sgrafitové omítky objektu bývalého špýcharu v Bystřici nebo restaurování barokních fresek a statické zajištění kleneb v kácovském zámku.

Mezi dalšími projekty je také celková obnova chodeb a auly za účelem instalace stálé expozice dějin kláštera v obci Sv. Jan pod Skalou, či oprava staticky narušených renesančních sálů zámku Líšno.

Druhé zadání Obnova kulturních památek bylo určeno pro projekty související s obnovou hodnot kulturní památky, tzn. stavební a restaurátorské práce, práce na přípravě obnovy či restaurování památky. Na podporu je navrženo 42 projektů, mezi které by mělo být rozděleno 12,6 milionu korun.

O finálním rozdělení dotací bude rozhodovat krajské zastupitelstvo na svém příštím zasedání.