Řidiči překračují povolenou rychlost, za jízdy telefonují

2024-03-07 08:01:26 Autor: PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Začátkem týdne se dopravní policisté zaměřili na kontrolu řidičů, zda dodržují rychlost jízdy. Hlídka při akci zjistila celkem 14 přestupků a uložila pokuty ve výši 26 tisíc korun. Deset motoristů překročilo rychlost mimo obec, tři řidiči za jízdy telefonovali a u jednoho šoféra šlo o nesprávnou jízdu v jízdních pruzích na dálnici.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Řidiči na silnici mimo obce překračují povolenou rychlost.
(Ilustrační foto archiv)

Co se týká ustanovení týkající se jízdy v jízdních pruzích, mimo obec se jezdí v pravém jízdním pruhu, ostatní pruhy se užívají pouze k předjíždění, objíždění či odbočování. Při přejíždění mezi pruhy nesmí motorista ohrozit či omezit ostatní a musí dávat včas znamení o změně směru jízdy. Pokud by jiného tímto manévrem ohrozil, pak může dostat na místě pokutu ve výši 1,5 až 2 tisíc korun, ve správním řízení dokonce až 5 tisíc korun, navíc mu budou přiděleny čtyři body.

Na komunikaci o třech jízdních pruzích nesmí řidič přejíždějící z levého pruhu do středního ohrozit šoféra, který tam přejíždí z pravého pruhu. Při zařazování z připojovacího do průběžného pruhu nesmí motorista ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Pravidlo zipu - pokud jeden pruh končí, jsou motoristé ze souběžného pruhu, který pokračuje, povinni pouštět po jednom řidiče z končícího pruhu.