Vloupání do sklepů, garáží a kůlen je na Příbramsku nejčastější

2024-03-07 07:56:18 Autor: PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

Na sklepy upírají zloději svou pozornost celoročně, dobře vědí, že v nich lidé mají uskladněná kola, lyžařské vybavení, nářadí, pneumatiky, alkohol, potraviny apod. Nejčastější majetkovou trestnou činností na Příbramsku je právě vloupání do ostatních objektů, což jsou sklepy, garáže a kůlny. V loňském roce řešili policisté 167 takových případů.

Příbram, Příbramsko - Celý článek


(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Někdy během pondělí či úterý vstoupil neznámý pachatel do bytového domu na Příbram VIII, poté rozlomil vložku zámku dveří do sklepních prostor, následně překonal jistící řetěz u sklepní kóje a ukradl zde dvě horská kola v hodnotě 25 tisíc korun. Loni bylo odcizeno celkem 47 jízdních kol z velké části ze sklepů.

Předcházet těmto krádežím mohou občané už tím, že si rozmyslí, co ve svém sklepě zanechají uskladněné, nemělo by jít o nic hodnotného. Pokud tam takové věci přesto dávají, měli by dbát na zabezpečení.

Petlice s visacím zámkem není pro zloděje žádnou velkou překážkou. Důležité je především řádné uzamčení vchodových dveří do domu i přístupových dveří ke sklepům a také nevpouštět žádné cizí lidi do budovy. Co se týká jízdních kol, ty také ještě ve sklepě či kolárně zajistit kvalitním zámkem, a to k pevné kotvě nebo využít bezpečnostního držáku na kolo.

Pomoci dopadnout pachatele mohou i sami obyvatelé tím, že si budou více všímat svého okolí a upozorní policii včas na pohyb podezřelých osob v domě.