Město Příbram dalo přednost generálu Pavlovi. Babiš utrpěl porážku v rámci okresu i kraje

2023-01-15 09:41:29 Autor: Mgr. Jaroslav Hodrment ©

V prvním kole prezidentských voleb se město Příbram významně přidalo k příznivcům Petra Pavla. Ten od Příbramanů obdržel celkem 6288 hlasů, čímž zde překonal o 504 hlasů Andreje Babiše. Ten navíc utrpěl debakl v rámci našeho okresu i kraje.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Generál Petr Pavel.
(Foto Wikipedia)

Až do konce napínavý souboj mezi generálem Petrem Pavlem a bývalým premiérem za ANO Andrejem Babišem nakonec vyústil v celkové vítězství Petra Pavla, a to o pouhé 4 desetiny procenta.

Zatímco Sedlčany a Dobříš daly, podobně jako Příbram, také přednost generálu Pavlovi, Rožmitál pod Třemšínem a Březnice jsou převahou babišovské, podobně řada menších obcí našeho okresu - avšak i zde se najdou přívrženci generála Pavla, jako např. Bratkovice, Buková u Příbramě, Krásná Hora, Láz, Vysoký Chlumec, Višňová, Třebsko, Trhové Dušníky, Podlesí, Petrovice, Narysov, Milín, Dubno a další.

V následujících dvou týdnech bude pokračovat předvolební kampaň, jež vyústí do druhého kola voleb, které se bude konat 27. a 28. ledna.

O způsobu, jakým se oba kandidáti hodlají pustit do druhého kola prezidentských voleb, dost vypověděly jejich tiskové konference. Stručný až lakonický, avšak jasný a přesně se vyjadřující Petr Pavel slíbil férovost své kampaně - nebude nic na svého soupeře vymýšlet, ale bude mu stačit jen poukazovat na Babišovy přešlapy, kterých se v minulosti dopustil.

Andrej Babiš již tak stručný nebyl - ačkoli formálně také slíbil férovost své kampaně, neuplynula ani minuta, aby tento svůj slib výrazně porušil, zejména přirovnáním Petra Pavla k diktátorovi a masovému vrahovi Vladimíru Putinovi.

Když jsem se zde v Příbrami při různých příležitostech několikrát v minulosti setkal s Andrejem Babišem, zaujala mne jeho výborná paměť, ekonomický postřeh, pracovitost a až horečná aktivita. Člověk měl dojem, že to je právě Babiš, kdo v našem regionu dokáže leccos, co se roky vleklo, vyřešit, zařídit, zafinancovat.

Ovšem, jak se za pár let ukazuje, naprostá většina jeho slibů se nakonec nerealizovala. Již tehdy jsem byl poněkud znepokojen Babišovou otevřenou až bezostyšnou kritikou svých politických soupeřů. Kudy chodil, tudy je pomlouval.

Jak potvrzují četné příklady z politiky lokální i celostátní, homo politicus se léty mění, zpravidla k horšímu. To nanejvýš názorně dokládá i tisková konference Andreje Babiše po vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb. Nebyl to pěkný pohled - ani na zjevně rozrušeného Andreje Babiše, ani na jeho přikyvující, neveselý a trudný podržtaškovitý tým.

Vyzmatkované, nespisovné, přerývané či nedokončené věty s četnými populistickými odbočkami - to není u Andreje Babiše nic nového. Je to jeho nehezký politický komunikační argot. Avšak tentokrát více než kdy jindy ta jeho obrovitánská touha po moci, ničím nevymezená, nekultivovaná, bezostyšná, zhrzená a naprosto bezohledná stříkala na všechny strany. Přerostlé Ego zde vyhřezlo jak Baudelairovy Květy zla.

Myslí někdo opravdu vážně, že tenhle člověk bude jako prezident České republiky naší rozhádanou společnost moudře a rozvážně spojovat a společensky, mravně a ekonomicky kultivovat?

A tak si dovoluji popřát generálu Petru Pavlovi mnoho sil do druhého kola. Bude jich potřebovat patrně více, než když se svými spolubojovníky pod palbou osvobozoval padesátku francouzských vojáků ze základny Karin.

Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Karel Urban Vloženo: 2023-01-18 17:21:31 IP: 37.188.241.***
Také Vás zdravím pane Hodrmente, určitě s vámi souhlasím. Nikoho neodsuzuji, nicméně vše musí mít své meze. V nejvyšších funkcích prostě tyto lidé nemají co dělat. A jestli můžeme věřit aktuálním zprávám, tak poměrně aktivní komunistická minulost provází i manželku pana generála, takže po 35 letech od revoluce, kdy bych očekával, že se o hrad budou konečně ucházet kandidáti nezatížení komunistickou minulostí, tak na hradě budeme mít s největší pravděpodobností manželský pár, který nebyl pouze řadovým členem KSČ. Samozřejmě je potřeba i vidět skutečnost, že naše pravice, nebo prostě demokratické strany nebyly schopné za posledních 5 let vygenerovat a nominovat slušného, respektovaného kandidáta. Každopádně to co jsem napsal, je čistě můj osobní názor.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2023-01-18 10:26:59 IP: 176.98.110.***
Zdravím Karle. Před revolucí u nás bylo údajně registrováno 1,5 milionů komunistů. Pokud bychom po 30 letech nedokázali většině z nich více méně odpustit, zdůrazňuji většině ne všem, neměli bychom pomalu s kým jít na pivo. Pro mne je teď směrodatná hlavně přítomnost. Na tomto lokálním serveru se většinou celostátní politika nekomentuje. Ale chování Andreje Babiše, zejména na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků 1. kola voleb, i později, je pro mne už daleko za hranicí základní lidské slušnosti. A až na výjimky (např. politolog p. Tůma) je pro mne zdůvodnění některých komentátorů, kteří Babišovo chování v podstatě omlouvají taktikou předvolebního boje, hloupé a trapné. Člověk Babišova typu nemá na Hradě, sídle prezidentů a českých králů, co dělat.
Autor:Karel Urban Vloženo: 2023-01-18 06:50:11 IP: 37.188.130.***
Oba dva členové KSČ, jeden na seznamu agentů, druhý školený na komunistického rozvědčíka. Byla to těžká doba, nemá cenu tyto lidi kritizovat, řadě z nich nic jiného nezbývalo nebo prostě nikomu neublížili, jenom chtěli dělat kariéru. Bůh ví, kdo bude za 30 let soudit nás. Nicméně jsem toho názoru, že tito lidé by neměli mít možnost ucházet se o nejvyšší ústavní funkce. Předseda KSČM letošní volby právem oslavuje jako vítězství komunismu.