Bližší pohled na havárii domu odhaluje rozsah škod

2022-10-31 08:05:27 Autor: Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Včera kolem poledního Příbram opustil sací bagr, který spolu s hasiči odvedl podstatný kus práce při odklízení trosek uvnitř domu v Hailově ulici. Ten dala k dispozici Správa státních hmotných rezerv. Tím skončila první fáze likvidace následných škod vzniklých při havárii, umožněno tak bude také další šetření incidentu. Hlavní štítová strana domu se zdá staticky nepoškozená, je tudíž naděje na její zachování.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Bližší pohled na postižený dům v Hailově ulici.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Prostor, který je veřejnosti nepřístupný, se podstatně zmenšil, takže bylo možné podívat se na postiženou budovu z bližší vzdálenosti. Pohled přes okna štítové zdi odhaluje rozsah škod - visící zbytky zborcené střešní konstrukce, porušené zdivo. Rozsah devastace je značný, štítová zeď s dobovou štukaturou se však zdá staticky neporušená, škody na fasádě kolem nefunkčních okapů jsou dřívějšího data.

Dům je z roku 1922, k jeho havárii tedy došlo po sto letech jeho existence. Jeho další osud je zatím nejasný.

K základním již dříve uvedeným informacím je nyní možno dodat další. Stavební úpravy a změna užívání budovy byly příbramským stavebním úřadem povoleny a nabyly právní moci 3. června 2022, tedy asi před čtyřmi měsíci. Dokončeno mělo být 3. června 2024, což se již vzhledem k situaci zřejmě nestihne.

Podívejte se na pár fotografií bez komentáře.

Tato diskuse již byla ukončena.