Při zřícení střechy dovnitř budovy v Hailově ulici dělníci zázrakem přežili, objekt je na odpis

2022-10-30 07:35:04 Autor: Mgr. Jaroslav Hodrment ©

V sobotu 29. října se v dopoledních hodinách zřítila podstatná část střechy dlouho neužívané historické budovy čp. 187, přímo sousedící s příbramskou radnicí. Jak se později ukázalo, v objektu v té době pracovali čtyři dělníci. Ti se štěstím vyvázli, jeden z nich však musel být s vážným zraněním transportován leteckou záchrannou službou do jedné z pražských nemocnic.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Zřícení střechy dovnitř budovy v Hailově ulici dělníci zázrakem přežili, objekt je na odpis. Vlevo vidíme budovu příbramské radnice, vpravo vzadu je pak zelenošedá střecha Domu textilu.
(Ze záběru hasičského dronu)

Objekt byl řadu let opuštěn. Nelze se tedy divit jeho špatnému technickému stavu. V poslední době byla fasáda blíže k Hailově ulici zakryta textilní sítí, což naznačovalo, že se v objektu pracuje.

Pokud si vzpomínám, v budově měla původně pobočku česká spořitelna, poté objekt vlastnili další soukromí majitelé, provoz v ní však obnoven nebyl. Nemovitost se naštěstí staticky opírá o sousední budovy – na jedné straně o východní část příbramské radnice a na druhé pak o Dům textilu. Otázkou je, zda tyto sousední objekty nebyly také nějak poškozeny. Z původně honosné budovy s bohatě profilovanou fasádou nyní při pohledu shora vidíme už jen obvodové zdivo a části střechy, které ještě jakžtakž drží na původním místě.

Postižená nemovitost měla původně po vnitřním obvodu ve výši prvního patra jakési „pavlače“, uprostřed byl volný prostor, osvětlený střešním oknem. Dle záběrů hasičského dronu se podstatná část střechy včetně střešního okna a patrně i oněch pavlačí či jejich částí zřítila dovnitř budovy. Destrukce je patrna zejména blíže k Domu textilu. Obrovská hmota střechy nadělala spoušť. Mezi zřejmě betonovou konstrukcí je vidět velká halda navršeného materiálu, zejména cihel, zbytky konstrukcí. Jsou zde patrné i části střešního okna.

Nyní je dle katastru nemovitostí a obchodního rejstříku vlastníkem budovy společnost LDM Group - Hailova s.r.o., jejímž jednatelem a jediným společníkem je Dominik Halmoši. Další osud budovy je nejasný. Jistě se bude vyšetřovat, co bylo příčinou destrukce a kdo je za ni zodpovědný. Nedalo se nehodě předejít? Jaká byla činnost dělníků těsně před zřícením? Jaké bude stanovisko stavebního úřadu, jak dopadne šetření policie atd.? To se patrně podrobněji dozvíme v řádu měsíců, ne-li let.

Rozhodně je na místě poděkovat všem složkám Integrovaného záchranného systému za profesionální práci.

Záběry hasičského dronu zveřejnil středočeský Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.

Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Karel Urban Vloženo: 2022-10-30 09:20:19 IP: 37.188.231.***
Svého času bylo v budově vybudované tuším v roce 1923 - 1924 umístěno i první městské muzeum v Příbrami. Vnější fasáda odpovídala stylu historismu, aby budova respektovala okolní stavby, uvnitř se ale jednalo o funkcionalismus. Přízemí spořitelny až do jejího konce vévodilo obrovské plátno, pohled na Příbram, od akademického malíře Karla Schadta. Budova byla dlouho opuštěná, střídali se zde majitelé, můj osobní názor je ten, že do budovy dlouhodobě zatékalo, což bylo příčinou destrukce nosných částí budovy. Mám obavy, že čelní stěna budovy bude muset být stržena.