Příbramské zastupitelstvo odstartovalo nové volební období

2022-10-18 06:55:52 Autor: Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Příbramští zastupitelé si včera do svého čela opět zvolili Mgr. Jana Konvalinku (ANO), na místostarostenských postech došlo ke změnám – první místostarostou je Bc. Vladimír Karpíšek (ANO), který bude mít na starosti zejména finance a investice, druhým pak Miroslav Peterka (ODS), který bude mít v gesci mimo jiné kulturu.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Příbramská radnice.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Nově zvolená sedmičlenná Rada města Příbrami (s počtem hlasujících PRO)

* starosta Jan Konvalinka (ANO) – 16 PRO
* první místostarosta Vladimír Karpíšek (ANO) - 15 PRO
* druhý místostarosta – Miroslav Peterka (ODS) – 15 PRO
* Petr Rotter (ANO) – 16 PRO
* Barbora Daňhová (ANO) – 16 PRO
* Ivan Fuksa (ODS) – 15 PRO
* Tomáš Dvořáček (ANO) – 15 PRO

Počet hlasů PRO předznamenává hlasovací schopnost koalice při dalších jednáních zastupitelstva. Namítnout lze, že by ideálně mělo jít o věc, o řešení, nikoli o stranickou disciplínu a neplodné politikaření. Tak či tak, realita příbramského politického života zpravidla vyjde najevo hned při prvním běžném zasedání.

Došlo k poměrně zajímavé situaci – členové Šance (Mgr. Vladimír Král a Aleš Barášek) a také Pirátů (Mgr. Simona Luftová a Bc. Antonín Schejbal) se přihlásili do diskuse. Všichni jmenovaní postupně položili předpokládanému vedení města dotazy, týkající se zejména jejich profesní způsobilosti k výkonu funkce a jejich vize. K tomu došlo před hlasováním, což je poměrně neobvyklé, i když zdůvodnitelné. „Než budu o vás hlasovat, chtěl bych napřed znát vaši koncepci vedení města,“ zdůvodnil svůj požadavek Aleš Barášek, který, pokud jsem dokázal postřehnout, nakonec nikoho svým hlasem nepodpořil.

Dá se říci, že Jan Konvalinka se odpovědi zhostil profesionálně a bez zaváhání přehledně a uceleně představil svůj kolektiv i vize vedení města na další období. Velmi dobře se uvedl také Vladimír Karpíšek, který v různých poměrně vysokých ekonomických postech získal bohaté zkušenosti v oboru financí a investic, což pro město není vůbec špatné.

Jako naprosté zklamání bych označil vyjádření Miroslava Peterky, který evidentně nebyl na tyto dotazy připraven. O gesci, která mu má být svěřena, nevěděl prakticky nic, několikeré opakování, že gesci přebírá po Zorce Brožíkové, vzbudilo na tvářích příbramských občanů už jen útrpný úsměv. Miroslav Peterka bude muset hodně pracovat na tom, aby tento svůj úvodní přešlap ze svého politického života vymazal a všem dokázal, že je mužem na svém místě. Pokud to ovšem dokáže.

Rád bych se vyjádřil také k vystoupení Aleše Baráška, jehož nepřehlédnutelný nástup do role příbramského zastupitele bude patrně znamenat svěží vítr. Dovoluji si doufat, že jeho práce zastupitele bude více praktická než politická. Musím však polemizovat s jeho názorem, že starosta města by měl být bez gescí, aby tak získal čas a nadhled pro vedení města. To je hezká kreativní myšlenka, v politické praxi okresního města však prakticky nerealizovatelná.

K tomu dodávám, že příbramské zastupitelstvo není skupina nezaujatých profesionálních manažerů, kteří rychle a bez problémů dojdou k optimálnímu řešení. Když sledujeme jednání příbramských zastupitelů, občas se naopak zdá, že při všelijakých těch vymezováních se, negacích, prosazováních vlastního politického subjektu, napadáních, rozvleklých rétorických cvičeních a bezhlavých nápadech nic vzdálenějšího manažerské práci není.

Slovo si vzal také Mgr. Václav Švenda, který v příbramském zastupitelstvu reprezentuje slepenec několika politických subjektů (SPT09, ST, P.H.HL, SOSPŘ, AN.KA.). Učesanými slovy jako politik vyjádřil svůj postoj spočívající v tom, že nebude hlasovat pro vedení města, zastoupeným hnutím ANO a jeho koaličními partnery, ani jej nehodlá podporovat. Jako jeden z hlavních důvodů ovšem uvedl, že s ním v období před konáním tohoto ustavujícího zastupitelstva nebylo jednáno. Nic proti jeho názoru. Mnozí si však vzpomenou, že před časem to byl právě Jan Konvalinka, který Švendovi spolupráci nabízel, čímž chtěl dle mého soudu rozumně tehdejší rozpory překlenout a spolupráci s příbramskou TOP 09 obnovit. Za jeho snahu se mu tenkrát Švenda odvděčil nejen odmítnutím, ale také svým bezprostředním a dle mého nekorektním komentářem na sociální síti.

Domnívám se, že osobitý způsob politiky Václava Švendy, který dovedl příbramskou TOP 09 do postavení, které se dá v Příbrami označit jako bezvýznamné, podobně pokračuje i v současné době, kdy stanul v čele nového poslepovaného subjektu. Obecně řečeno - okopávání kotníků a vyhlubování politických příkopů často k vítězství nevede – naopak může vést k prohře a politické izolaci. A to by nebylo dobré ani pro další členy Švendova čtyřčlenného zastupitelského kolektivu či klubu – prostor k uplatnění kreativity, nápadu či názoru ve prospěch města v nastávajícím volebním období se tak zde bude patrně limitně blížit nule.


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2022-10-19 14:43:58 IP: 81.30.243.***
Naopak považuji dotazy pana Baráška za více než na místě. Pokud chci, aby mě někdo volil jako starostu a stejně tak celý můj tým, tak bych měl říct - ano, tohle je Míra Peterka, celej život se věnuje sportu, tak ho bude dělat. Jak to dopadne, ví Bůh... A aby toho nebylo málo, tak mu dáme kulturu, kde je Ševr a ten už si to nějak ošéfuje. Pak je tu Karpíšek, kterej bude dělat prachy, protože Rotter to dělat nechce a nikoho kompetentního na to nemáme. A pak jsem tu já, Honza, kterej si holt vezme zbytek, aby aspoň něco fungovalo v rámci možností. Budete nás takto volit? Starosta takové odpovědi vyhýbavě utekl, a Peterka jí vlastně takhle podal, jen to bylo skryté v hromadě koktání. Takže bych to určitě nebral jako útok od pana Baráška, který by skutečně jako vrcholný manažer mohl být svěžím větrem v zastupitelstvu, škoda že ne v Radě nebo jako místostarosta. Ale co už... A ještě to má další podtexty, které se určitě ukážou, ale to všechno je teď jen šumění větříčku, zvoleno je a děj se vůle ANO
Autor:Honza H. Vloženo: 2022-10-19 13:24:51 IP: 109.72.3.***
Sleduji dění v Příbrami s jistým odstupem. Letos jsem dokonce nebyl pro pracovní pobyt v zahraničí ani volit. Úvodní schůzi zastupitelů jsem však jako divák navštívil. Vyprázdněnost kandidátů za Ano byla "přebita" absolutní prázdnotou nově zvoleného místostarosty Peterky. To stálo zato vidět a slyšet. Slepá ulička pro Příbram.
Autor:Josef Vacek Vloženo: 2022-10-18 19:45:29 IP: 176.98.110.***
Osobně si myslím, že na místostarostovi Miroslavu Peterkovi jsou až příliš vidět jeho obavy z možného selhání a strach, že ve své nové a vysoké pozici neuspěje. Zvláště pokud cítí, že většina nově zvolených kolegů zastupitelů si myslí, že ve svém kariérním politickém žebříku poskočil “nezaslouženě”. Miroslav Peterka sice svoje obavy neprojevuje nahlas, ale prozrazuje ho řeč těla a jeho intonace. Zároveň se také domnívám, že nový pan místostarosta přijetím povýšení, překročil “Rubikon” odtud není návratu. Vedoucí pozice není totiž opravdu pro každého. Proto nerozumím tomu, proč pozici místostarosty nepřevzal jeho stranický kolega, “hotový” manažer a zároveň také zkušený politik Ing. Ivan Fuksa. Zvláště pokud jsou před námi intenzivní jednání o kontraktu za půl miliardy korun týkající se pokračování dodávek vody pro více než sto tisíc obyvatel Příbramska, Sedlčanska a oblasti kolem Mníšku pod Brdy. Tvrdá budou také určitě jednání kolem rekonstrukce čistírny odpadních vod a také kolem rekonstrukce plaveckého bazénu. A na tomto tvrdém bojišti bude starosta Jan Konvalinka poťebovat vojáky pro “zimní boj”. A z mého pohledu takovým vojákem nový místostarosta není.
Autor:Profous Vloženo: 2022-10-18 11:38:57 IP: 88.103.231.***
Dvě nová košťata v příbramském zastupitelstvu se pokusila zviditelnit ihned na úvodním zasedání, jehož cílem je volba starosty, místostarostů a rady města. Smysl tohoto zasedání jim jednoznačně unikl. Zastupitel Barášek si volbu starosty a místostarosty jednoznačně spletl s výběrovým řízením na post vedoucích zaměstnanců nějaké firmy. Zastupitelka Luftová vystupovala jako reklamní agent blogu pana Moslera. Je vidět, že tací zastupitelé vstupovali do volebního klání bez jakékoliv znalosti o jednáních zastupitelstva města. Lze jen doufat, že v průběhu čtyřletého období svoji úlohu v zastupitestvu pochopí a nebudou jen trapnou ozdobou bodů různé a diskuze.
Autor:Hauser František Vloženo: 2022-10-18 10:57:25 IP: 109.72.2.***
To je, pane magistře, myslím, precizní zhodnocení ustavujícího zastupitelstva, jen bych ještě řekl, že dotazy pana Baráška a paní Luftové neměly za cíl něco se dozvědět, ale byl to pouze pokus oba místostarosty, řečeno eufemisticky, přinejmenším přivést do rozpaků, jinak dle mého pohledu soudu bylo toto vystoupení nemístné a naprosto nepatřilo do slavnostního ustavujícího zastupitelstva