Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami slaví 50 let

2013-07-14 22:00:15 Autor: Redakce a Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké ©

V letošním roce, přesně 20. července 2013, uplyne 50 let od vzniku Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Právě na tento den je připraven pro návštěvníky celodenní slavnostní program.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké (foto: Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Pořadatel:
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami
Příspěvková organizace Středočeského kraje

Akce:
PAMÁTNÍK SLAVÍ 50 LET
V letošním roce, přesně 20 července 2013, uplyne 50 let od vzniku Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Právě na tento den je připraven pro návštěvníky celodenní slavnostní program.

Místo a datum:
areál zámku a zámeckého parku ve Vysoké u Příbrami
sobota 20. července 2013

HISTORIE ZÁMKU – Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké
Ve Vysoké u Příbrami, malé obci ležící v malebné zalesněné krajině nedaleko Brd, našel na více než dvacet let svůj druhý domov jeden z největších géniů české hudby Antonín Dvořák (1841 -1904).

I přes všechny světové úspěchy zůstal Antonín Dvořák věrný kraji, se kterým ho spojovalo mládí, tvůrčí období a především věrná přátelství. Jeho životními přáteli i mecenáši byli manželé Václav a Josefína Kounicovi. Dvořákův švagr hrabě Václav Kounic, majitel vysockého panství, nechal v roce 1878 postavit u lesa malý zámek s rozsáhlým parkem a jezírky (dnešní Památník Antonína Dvořáka), kde hudebníkova rodina často trávila letní prázdniny. V roce 1884, po velkém úspěchu v Anglii, získal Dvořák od svého švagra pozemek se špýcharem, který ve velmi krátké době proměnil v útulný venkovský domov (dnešní vila Rusalka). Tato malá obec Vysoká se tak nadlouho stala pro skladatele i jeho rodinu šťastným zázemím a okolní krajina bohatou inspirací.

I po 135 letech si zámeček na kraji lesa zachoval svůj původní vzhled. Nebylo tomu ale vždy. Po prodeji vysockého panství hrabětem Kounicem židovské rodině Silbersternů v roce 1905, tedy rok po smrti Antonína Dvořáka, se na čas stal úřední budovou lesní správy. Až teprve v období před 2. světovou válkou rodina zámek změnila na letní sídlo. Ne však nadlouho. Válečné události přispěly nejen k částečné likvidaci této židovské rodiny, ale i jejího majetku. Objekt byl značně zdevastován, ať už německou a později ruskou armádou. I v poválečném období dále chátral.

Naštěstí na přelomu 50. a 60. let 20. století středočeští památkáři navrhli a prosadili jeho nové využití, a tak od roku 1963 slouží veřejnosti jako Památník Antonína Dvořáka se stálou expozicí. Komplexní obnovy se ale tato kulturní památka (budova zámku, malá hájovna i osmihektarový park se dvěma jezírky) dočkala až v letech 1991 – 2001. Potomci původních majitelů rodiny Silbersternů ani po změně politického režimu v 90. letech 20. století neuplatnili svoje restituční nároky. Při svých občasných návštěvách muzea ocenili jak nákladnou renovaci areálu, financovanou českým státem, tak i způsob důstojného užívání.

V roce 1997 byl památník nominován do finále soutěže o cenu Evropské muzeum roku (European Museum of the Year Award) a v roce 2009 získal titul Evropské dědictví (European Heritage Label).

POZVÁNÍ DO VYSOKÉ - PAMÁTNÍK ANTONÍNA DVOŘÁKA SLAVÍ 50 LET…
Přesně na den, jen o padesát let později, tedy na sobotu 20. července 2013, je pro návštěvníky připraven celodenní slavnostní program.

Do dnešní podoby tato instituce, sídlící v zámečku ve Vysoké u Příbramě, prodělala několik změn, a to jak organizačních, obsahových, tak i stavebních. O tom všem bude informovat připravovaná výstava „50 let Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké“ (zahradní kavárna Sládkovna od 20. července do 1. září 2013, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin).

V sobotu 20. července 2013 od 10 do 17 hodin budou pouze v tento den v koncertním sále zámečku ve Vysoké vystaveny tři vzácné originály: Dvořákův dopis ze Spillvile do Vysoké správci vily Hodíkovi (ze 7. 7. 1893), dopis Václava Kounice zaslaný A. Dvořákovi z Vídně a kniha oddaných obce Střebsko (dnešní Třebsko) se zápisem svatebního obřadu JUDr. Václava Kounice s Josefínou Čermákovou a podpisem svědka Antonína Dvořáka (z 26. listopadu 1877). První dva dopisy jsou součástí sbírky památníku, za možnost zapůjčení knihy oddaných z roku 1877 děkujeme Státnímu oblastnímu archivu v Praze – Státnímu okresnímu archivu Příbram.

Po domluvě a díky vstřícnosti Římskokatolické farnosti Třebsko bude v tentýž den od 15 do 18 hodin otevřen pro veřejnost kostel Nanebevzetí P. Marie ve Třebsku.

Večerní program zahájí v 19.30 hodin představení Originálního hudebního divadla v Praze s názvem „Kouzelný Dvořák“ (www.musictheatre.cz), kterým účinkující sólisté Národního divadla a Státní opery v Praze připomenou hudební salón druhé poloviny 19. století, a to dokonce za účasti samotného Mistra Antonína Dvořáka…
Noční zámecký park a především čelní fasádu zámku oživí audiovizuální představení pražského klubu Lunchmeat (www.lunchmeat.cz) za doprovodu reprodukované hudby z Dvořákovy tvorby. Začátek je závislý na absolutní tmě, pravděpodobně ve 21.30 hodin.

Aktuální informace sledujte na našich webových stránkách: www.antonindvorak.cz .

Kontaktní adresa:
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami
Vysoká 69, 262 42 p. Rožmitál p. Třemšínem, tel.: 318 618115; 606 655448
www.antonindvorak.cz

Kontaktní osoby:
Mgr. Vladimíra Šplíchalová - ředitelka; tel.: 606 655448;
e-mail: director.pamatnik@antonindvorak.cz
Petra Pelcová; tel.: 318 618115, mob.: 606 835854;
e-mail: pamatnik@antonindvorak.cz