Prokopská pouť nabízí třídenní program

2021-06-23 06:47:13 Autor: Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Příbram je starým hornickým městem, a tak není divu, že ke zdejším tradicím patří také pořádání pouti zasvěcené sv. Prokopovi, patronovi horníků. V letošním roce nás čeká třídenní program.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Prokopská pouť - foto z minulých ročníků.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Slavnostní průvod, hudba, historický a dobový program, vodní fontána, pouťové atrakce – to a mnoho dalšího nás čeká od pátku 2. do neděle 4. července v rámci Prokopské pouti, kterou v letošním roce pod svá křídla přebírá Městské kulturní centrum.

„Je určitě dobře, že město převzalo pořádání této tradiční akce. Iniciativa vzešla z Březových Hor a my vyšli organizátorům vstříc. Tradice a zásadní body akce zůstávají stejné. Novinkou bude bohatý doprovodný program na hlavním pódiu, v okolí náměstí J. A. Alise a také na dole Marie. Organizačně spolupracujeme se všemi březohorskými spolky a společnostmi,“ upřesnil starosta města Jan Konvalinka.

Hlavní program se bude samozřejmě odehrávat na Březových Horách. Nicméně v pátek 2. července si dovolíme pozvat na Dvořákovo nábřeží, kde ve 21.30 h předvedou březohorští hasiči vodní fontánu. Fontána bude zároveň v přímém přenosu promítána na náměstí J. A. Alise.

Prokopská pouť by nebyla poutí bez průvodu, který vyjde v sobotu 3. července v 10.30 h z náměstí 17. listopadu na náměstí J. A. Alise, čepobití a hornické parády. Zmíněné čepobití, tedy průvod hornických světlonošů, je součástí sobotního podvečerního programu a hornickou parádou začne program nedělní.

V sobotu 3. i v neděli 4. července nás čeká na náměstí J. A. Alise a na dole Marie bohatý pódiový program, kde vystoupí několik spolků a hudebních skupin. Pro nejmenší jsou kromě pouťových atrakcí připraveny také dobové dílny a divadélko. V nedělním programu přichází na řadu aktivity Hornického muzea Příbram, kdy si letos připomeneme 710. výročí nejstarší písemné zmínky o hornictví a hutnictví na Příbramsku. Při oslavách nesmíme zapomenout ani na další výročí, kterými jsou 135 let od založení Sboru dobrovolných hasičů Březové Hory a 125 let od vzniku Sokola Březové Hory.

„Na přípravách Prokopské pouti jsme spolupracovali se všemi spolky, které akci připravovaly v minulých letech. Hlavní dějová linka, tedy představení historie a tradic zůstává stejná, a přidali jsme několik novinek,“ doplnil Vlasta Ševr z Městského kulturního centra.

Kompletní program 32. Prokopské pouti je na přiloženém plakátu.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí

Klikni pro zvětšení programu ↓