Nová výstava „Varhany nejen svatohorské“ na Svaté Hoře a varhanní půlhodinky

2021-06-14 10:03:11 Autor: Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

V prostorách Svatohorského poutního muzea v dolní chodbě barokní rezidence je pro vás připravena zbrusu nová expozice „Varhany nejen svatohorské.“ Zveme vás také na Nedělní varhanní půlhodinky...

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Svatá Hora.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Víte, jak objednat nové varhany? Jak se takový nástroj navrhuje a co vše je třeba zohlednit? Tušíte, jak různorodé mohou být varhanní píšťaly a kolik jich varhaní skříň ukrývá?
 
Kolik vína by se asi vešlo do největší z nich – a proč by nás to vůbec mělo zajímat?

Série panelů vás provede historií varhan v kontextu evropských dějin, vnitřní stavbou nástroje (a neopomene vás vtáhnout do problematiky pořízení nového nástroje). Samozřejmostí je pojednání o historii stavby dvou současných nástrojů, které zní svatohorskou bazilikou. Výstava je doplněna souvisejícími exponáty – hudebními nástroji, součástkami varhanního stroje, obrazovou dokumentací.

Na snadno ovladatelném přehrávači vás pak čekají hudební ukázky různých způsobů „míchání varhanního zvuku“ - registrace, porovnání různých typů varhan a další.

Expozice je přístupná v otevírací době prodejny/muzea. Vstup je bezbariérový.

Nedělní varhanní půlhodinky 2021 dne 20. 6. 2021

Počínaje nedělí 30. května lze navštívit Nedělní varhanní půlhodinky i osobně. Podmínkou je buďto negativní test nebo min. 14 dnů po 1. dávce vakcíny nebo maximálně 6 měsíců po prokázaném pozitivním testu na covid.

Vstup na koncert (přijďte s předstihem!) je možný pouze před zahájením koncertu. Prosíme, abyste v průběhu koncertu nepřecházeli prostorem a neopouštěli baziliku, rušíte tím ostatní posluchače!

Vstupné je dobrovolné.

Nedělní varhanní půlhodinka bude dostupná i online na odkazu https://youtu.be/yitbbgRa8Hc na Youtube kanálu Nedělních varhanních půlhodinek.

Koncertní řada se koná za významné finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Města Příbram.