V Příbrami začíná plošné sekání trávy

2021-04-30 07:01:52 Autor: Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Pětaosmdesát hektarů – to je plocha, kterou Technické služby Příbram obhospodařují v rámci sekání trávy. S plošným sekáním se začne v pondělí 3. května.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Údržba veřejné zeleně není jednoduchou činností. V rámci Technických služeb bude každodenní sekání, hrabání a odvoz trávy zajišťovat 29 zaměstnanců, kteří svoji nekončící práci zahájí v pondělí 3. května.

Město je rozděleno celkem do deseti bloků, kdy práce probíhají souběžně ve třech z nich. Pořadí oblastí je stanoveno v návaznosti na koncentraci obyvatel, velikost zelených ploch a intenzitu růstu trávy – běžně se sekání trávy po celém městě provádí třikrát ročně, v některých lokalitách a na dětských hřištích i vícekrát.

„V loňském roce jsme poprvé přistoupili k variantě, kdy se u některých vytipovaných ploch frekvence sekání snížila. Důvodem tohoto kroku bylo zachování biodiverzity rostlinných a živočišných organismů a samozřejmě zadržování vláhy. V podobném duchu bude sekání trávy pokračovat i v letošním roce,“ uvedl starosta Jan Konvalinka a dodal, že v prvním kole budou posekány všechny zelené plochy.

Strojové sekání trávy probíhá rychleji než následný odvoz, posekaná tráva by na místě neměla zůstávat déle než 3-4 dny. Z Technických služeb jde směrem k občanům prosba o zvážení možnosti přeparkování automobilů v době sekání trávy v okolí jejich bydliště. Přestože jsou zaměstnanci poučeni a své řemeslo ovládají, není možné stoprocentně vyloučit znečištění karosérií trávou, případně i poškození od odletujících kamínků.

K zabezpečení údržby veřejné zeleně v 2021 je připraveno: 1 traktor – bubnová sekačka a sekačka příkopová, 1 traktor s vlekem na odvoz trávy, 1 traktor s nakladačem, 2 sekačky samosběrné (obsah koše 1,2 m3), 4 sekačky mulčovací, 4 sekačky samosběrné (obsah koše 0,5 m3), 4 strunové sekačky, 8 zaměstnanců na hrabání a nakládání trávy, 1 sekačka malotraktor samosběrná (obsah koše 0,8 m3) nebo příkopové rameno.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí