Pátrací akce - poděkování

2021-04-01 09:20:55 Autor: PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

V úterý 30. března jsme pátrali na Příbramsku po dvou osobách. V ranních hodinách jsme přijali oznámení o 71letém seniorovi z Příbrami, který brzy ráno odešel vyvenčit psa a domů se již nevrátil.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Ilustrační foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Do pátrací akce byla následně zapojena i veřejnost prostřednictvím médií a muže se podařilo díky tomu najít v dopoledních hodinách na kraji Příbrami. V pořádku byl poté převezen domů.

V nočních hodinách nám bylo oznámeno pohřešování 16letého mladíka ze Sedlčanska, který odešel kolem jedné hodiny odpolední z domu, nevzal si telefon ani peněženku. I při tomto pátrání napomohla veřejnost, která nám poskytla určité poznatky vedoucí poté k nalezení chlapce. Včera krátce po poledni byl vypátrán v jedné obci na Dobříšsku a také on se v pořádku vrátil do svého bydliště.

Policisté velmi děkují za rychlou reakci občanů a jejich projevený zájem spolupracovat s námi, poděkování patří i médiím, kteří pátrací akce zveřejňují.

Loni proběhlo na Příbramsku 14 větších pátracích akcí, kdy jsme hledali sedm seniorů, tři děti a čtyři pacienty nemocnic. Každoročně se ztratí několik starších osob při výletech, houbaření nebo jen nenajdou cestu domů z nákupu. V zimním období je nutno najít člověka během pár hodin, jinak dojde k jeho prochladnutí, v letních měsících zase hrozí dehydratace a různá zranění. Důležité je pohřešovaného člověka najít co nejdříve, ale je to obtížné. Pátrací akce jsou většinou poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky, jedná se o rozsáhlé plochy k propátrání v nepřehledném terénu.

Pokud se osoba ztratí a má u sebe mobilní telefon, ať neváhá a co nejdříve se ozve na tísňovou linku. Mohou tak učinit i jeho příbuzní, kteří seniora postrádají. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat. V případě bloudění je nejlépe jít jedním směrem a orientovat se podle nějakého bodu v krajině. Člověk určitě narazí na nějakou lesní či polní cestu, která ho někam dovede. Co se týká veřejnosti, pokud potkají dezorientovanou či tak působící osobu, až okamžitě volají na policii. Raději prověříme několik planých poplachů nebo osobu převezeme domů, než vystavovat dříve narozené újmě na zdraví či životě.