Antonín Schejbal: Slučování příbramských gymnázií nepřinese nic dobrého

2021-03-01 08:26:56 Autor: Antonín Schejbal ©

Jako zastupitel města Příbrami a Středočeského kraje, ale i jako bývalý student Gymnázia Legionářů v Příbrami, považuji toto téma za zásadní a jsem si vědom toho, že výsledek hlasování ovlivní životy mnoha lidí, především učitelů, studentů a rodičů. Nastudoval jsem si materiály týkající se optimalizace škol v našem kraji a rozhodně nechci tento projekt shazovat v celé jeho šíři. Na druhou stranu si myslím, že spojení těchto dvou konkrétních škol by přineslo velké komplikace.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Antonín Schejbal, zastupitel města Příbrami a Středočeského kraje.
(Zdroj foto: pirati.cz)

Ani jedno z gymnázií si nemůže stěžovat na nezájem studentů. Nemyslím si, že je na místě pokoušet se o sociální inženýrství snižováním kapacit gymnaziálního vzdělávání v našem okrese. Ostatně fenomén více všeobecně vzdělaných občanů a pozdější specializace je v západní Evropě trendem již delší dobu. A já věřím, že chceme patřit na Západ.

Jako bývalý student Gymnázia Legionářů jsem přesvědčen, že spojovat tyto dvě školy doopravdy není dobrý nápad. Současná rivalita mezi školami rozhodně nepovede k bezproblémové syntéze za doprovodu příjemné atmosféry.

Já osobně nejsem expert na vzdělávání, ale vycházel jsem mimo jiné z doporučení nezávislých odborníků.

Nakonec bych rád uvedl pár argumentů, které proti slučování gymnázií vybral krajský expertní tým naší strany:

* V následujících letech je předpokládaný nárůst dětí, které budou přecházet na SŠ.

* Narůstá počet obyvatel v Mníšku, Dobříši a okolí (kde je jen jedno gymnázium). 

* Zrušením dvou tříd se zásadně sníží kapacity reálných možností dětí jít na gymnázium.

* Snížení kapacit gymnázií povede k tomu, že studenti budou jezdit do škol na Dobříš, ale hlavně do Prahy, kde budou brát místa Pražanům.

* Nedomníváme se, že většina studentů přejde na učební obory i odborné školy. Počet studentů na odborných školách se zásadně nezvýší. Pokud ano, budou to studenti z ekonomicky slabších rodin.

* Trend a poptávka je, aby se zvyšovalo vzdělání dětí. Jsme doba nepřeberných možností, širší vzdělání umožňuje vybrat si, v čem jsem opravdu dobrý. Česká školní inspekce dlouhodobě upozorňuje na brzký výběr kariéry (oboru studia). V rámci ČR je to kolem 17. roku života ve vyspělých zemích až kolem 22 let.

* Všeobecné vzdělání s maturitou je přidaná hodnota.

* Uzavřením gymnázia se nezvýší kvalita výuky ale naopak.

* O učební obory není zájem, není správné nutit děti studovat obory, které nechtějí - dlouhodobý Pirátský program vize 2030 - “chceme pro děti možnost volby” - zde jí části dětí bereme.

* Argumentace, že nemáme dost šikovných zedníků a řemeslníků, je chabá, uzavíráním škol nedonutíme děti na tyto školy jít. Kromě toho požadujeme, abychom nebyli montovnou, ale mozkovnou - trhem práce, který v průmyslu vytváří produkty s vyšší přidanou hodnotou. Je pro nás lepší přivézt levnou pracovní sílu odjinud.

Antonín Schejbal,
zastupitel města Příbrami a Středočeského kraje


Tato diskuse již byla ukončena.