Zimní údržba - zvýšený výskyt výtluků na silnicích I. tříd a jejich oprava

2021-02-19 09:24:12 Autor: Mgr. Martin Buček ©

Po mírných zimách v několika předchozích letech má ta letošních obvyklý charakter. Bohužel silné mrazy, kolísání teplot i několik desítek stupňů Celsia a celkově vyšší úhrn sněhových a dešťových srážek, než na které jsme si již zvykli, nesvědčí konstrukcím komunikací.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Foto ŘSD)

Těm nevadí ani tak nízké či vysoké teploty, pokud jsou stabilní bez větších výkyvů, jako právě střídání arktických teplot s těmi jarními.

Důležitým aspektem je právě četnost střídaní teplot, kdy jejich oscilace okolo bodu mrazu vede k častějšímu vytváření poruch. V době oteplení do prasklin, byť sebemenších, proniká voda, která následně v období ochlazení zmrzne a led zvětšením svého objemu narušuje celistvost konstrukčních vrstev komunikace. V důsledku dopravního zatížení, zejména těžkou nákladní dopravou, se pak z malých nerovností stávají výtluky.

Po oteplení ve Středočeském kraji v tomto týdnu evidujeme zvýšený výskyt těchto lokálních poruch, například na silnici I/4. Jen na jejich likvidaci v úseku mezi Milínem a hranicí kraje je vyčleněn pracovní reparační tým, který v průběhu dne v rámci běžné údržby zjištěné výtluky ihned opravuje a není-li to možné, tak je odpovídajícím způsobem označuje. Bohužel v zimním období nejsou v provozu obalovny a tak jsme při realizaci těchto oprav závislí nejen ve zvýšené míře na počasí, ale také pouze na studené balené asfaltové směsi. Takto provedené opravy jsou provizorní a dočasné. Například Intenzivní zatížení těžkou nákladní dopravou může znamenat i pouze několika hodinovou životnost. Řidičům se tedy může jevit, že k žádným opravám ani nedochází, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti není.

Z výše uvedených důvodů budeme moci trvalejší řešení realizovat až s příchodem jara v rámci lokálních nebo souvislých oprav a rekonstrukcí. Zůstaneme-li u silnice I/4, zahájíme zbývajících 6 etap rekonstrukce povrchu komunikace a odvodnění mezi Milínem a Chrašticemi a současně na zbývající středočeské části I/4 zahájíme trvalejší výspravy teplou balenou asfaltovou směsí. Ještě ve 3. čtvrtletí roku bychom rádi zahájili rekonstrukci povrchu komunikace a odvodnění rámci akce „I/4 Chraštice - hranice kraje“.