Evropská investiční banka schválila pomoc ve výši 400 mil. eur pro iniciativu COVAX

2020-11-13 09:02:38 Autor: Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Evropská investiční banka (EIB) schválila částku 400 mil. eur pro mezinárodní iniciativu COVAX, jež si klade za cíl zajistit globální přístup k vakcíně proti onemocnění COVID-19.

Příbram, Příbramsko - Celý článek

Evropská investiční banka se sídlem v Luxembourgu.
(Foto Wikipedia)

„Skupina EIB je hrdá na to, že podpořila německou společnost BioNTech, které se tento týden podařil průlom ve výzkumu vakcíny proti nemoci COVID-19. Účinná očkovací látka proti tomuto onemocnění je teď už na dosah. Jde o historický úspěch, který si získal celosvětový ohlas. Nyní je klíčové, aby byla vakcína dostupná nejen v bohatých zemích, ale ve všech státech světa. Proto je naprosto zásadní, že EIB dnes schválila podporu iniciativy COVAX, která má zajistit přístup k úspěšné vakcíně proti onemocnění COVID-19 i v rozvojových zemích,“ říká Werner Hoyer, prezident Evropské investiční banky.

„COVID-19 ale není jediný problém, kterému v současné době čelíme. Kritická situace v oblasti klimatu a životního prostředí si už teď vybírá oběti na životech, a vyžaduje proto okamžité řešení. Dnes jsme se dohodli na klimatickém plánu skupiny EIB, který podrobně popisuje, jak budeme reagovat na klimatickou krizi ve formě investic v nadcházejících letech. Ty by měly dosáhnout celkem 1 bilionu eur. Jedná se o důležitý příspěvek k vedoucí roli Evropy na cestě k dekarbonizaci a dosažení ekologicky šetrné, odolné a sociálně inkluzivní ekonomiky,“ dodává Werner Hoyer.