Středočeský kraj chce vybavit autobusy zařízením pro aktivní preferenci

2020-11-03 07:55:54 Autor: Středočeský kraj ©

Vybavit celkem 400 autobusů zařízením pro aktivní preferenci na území Prahy hodlá Středočeský kraj do roku 2023. Nákup těchto zařízení se plánuje u všech dopravců, kteří budou zajišťovat dopravní obslužnost na linkách Středočeského kraje, které zajíždějí do Prahy

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Ilustrační foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Záměr vybavit autobusy tímto zařízením, které umožní zajistit vyšší rychlosti, plynulosti a spolehlivosti provozu autobusových linek byl také rozhodnutím Rady kraje zařazen do zásobníku projektů spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu (ITI). „Jeho celkové odhadované finanční náklady pro 400 autobusů představují 130,8 milionů korun,“ vyčíslil František Petrtýl. Ten vysvětluje, že jde o zařízení, které zjednodušeně řečeno komunikuje se systémem světelné signalizace na křižovatkách, a pokud to dopravní situace umožňuje, tak autobusům rozsvítí na semaforu zelenou, aby mohly plynule projet.

Využití zařízení v autobusech má podle jeho slov nejen vliv na atraktivitu veřejné dopravy, ale i na efektivitu jejího provozu, protože umožňuje důsledněji dodržovat jízdní řád. slibuje si od využívání moderního zařízení z oboru telematiky radní František Petrtýl.

K zásadním efektům aktivní preference se řadí úspory nafty dosažené snížením počtu zabrzdění a rozjezdů autobusů před světelnými signalizačními zařízeními a v kolonách popojíždějících vozidel, úspory na počtu autobusů v oběhu a zrychlování veřejné hromadné dopravy ve městě, včetně zvyšování komfortu přepravy ve veřejné hromadné dopravě.

V současné době preference městské hromadné dopravy funguje pouze v autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy. S instalací zařízení v autobusech středočeských dopravců je počítáno v polovině roku 2023.