Koupání v přírodním koupališti Nový rybník se  nedoporučuje

2020-09-17 09:41:11 Autor: Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková ©

Dle Krajské hygienická stanice Středočeského kraje je v přírodním koupališti Nový rybník podezření na výskyt parazitů, způsobujících cerkariovou dermatitidu. Na základě tohoto podezření je nyní doporučeno nevyužívat tuto lokalitu ke koupání. 

Příbram, Příbramsko - Celý článek

(Foto Sportovní zařízení města Příbram, Bc. Miroslava Poláková)

Cerkariová dermatitida je parazitární onemocnění kůže, které vzniká při koupání ve volné přírodě a které je způsobeno parazitickými motolicemi, a to pouze jedním z jejich vývojových stádií (cerkariemi). Při kontaktu s kůží člověka cerkárie proniknou do kůže, kde však nejsou schopny přežívat a hynou. Na kůži se objevuje zarudnutí, otok, tvoří se skvrny doprovázené silným svěděním. Kožní projevy se objeví za 12 – 24 hodin po pobytu ve vodě, a to pouze na částech těla, které přišly do styku s infikovanou vodou. Po několika dnech příznaky vymizí. Onemocnění se nepřenáší mezilidským kontaktem.

Vzhledem k této skutečnosti se v současné době nedoporučuje využívat přírodní koupaliště Nový rybník ke koupání. Pokud ke kontaktu s vodou dojde, návštěvník by se měl neprodleně osprchovat čistou vodou.

Bc. Miroslava Poláková,
tisková mluvčí,
Sportovní zařízení města Příbram